Tips & Tricks voor het redigeren van je eigen boek

0 Comments

Wil je je eigen boek schrijven of ben je al in volle gang met je eigen boek? Lees dan nog kort even de tips en tricks van Neduboek. Hoewel Neduboek geen uitgeverij/drukker is, kun je bij ons sinds kort  je boek wel laten redigeren of wil je meer informatie? Mail dan even naar info@neduboek voor de prijs op maat.
Alvorens je hiervoor kiest hebben wij nog enkele tips & tricks.

Start bij het redigeren van je boek: redactie en de herschrijffase

Een van de belangrijkste dingen bij het redigeren van een manuscript is dat je screent van groot lijnen en zo doorwerkt naar de details.  Waarom? Er gaat zo niet veel tijd verloren aan het vinden van spelfouten.

.Wanneer je het verhaal nog eens veranderd omdat je het logischer vindt het geheel in een andere tijd of volgorde te plaatsen of een personage hebt verwijderd, dan kan het best zo zijn dat die spelfout allang uit de tekst is gehaald.

Daarom raad ik aan het redactie- en herschrijfproces aan te houden zodat jij jezelf de eerste stappen kan maken in het redigeren.

Redactie- en herschrijffase 1

In deze fase ben je zelf veel aan het schrijven.

Structuur: Vind ik de volgorde van het verhaal juist of komt het verhaal beter uit bij een andere volgorde.
Lopen de verhaallijnen synchroon binnen het verhaal. Daardoor kan je de spanningsboog verbeteren en het plot versterken. Het kost best wel moed om teksten te schrappen wanneer dat ten gunste komt van het verhaal.

Flashback: Verwerk je flashbacks (terugblik) en zijn deze essentieel voor je verhaal,  dan kan het goed zijn dat je beter met de flashbacks kan beginnen om zo de lezer direct mee te nemen in je verhaal. De lezer wordt hierdoor direct betrokken in je verhaal.

Perspectief en tijd: Kies bewust voor een verteltijd. Het kan best zo zijn dat je je verhaal in de verleden tijd hebt geschreven, maar dat je verhaal juist beter gedijt bij een actieve tegenwoordige tijd. je kunt ook twijfelen aan je perspectief en erachter komen dat je verhaal vanuit derde persoon je verhaal beter tot zijn recht komt.

Personage(s): Geef invulling aan je personages. Werkt het verleden voor het verhaal of is het beter dat met een ander gedrag de personage beter tot zijn recht komt. Is zijn denken consequent of moet het toegespitst worden?

Hoeveelheid personages gebruik je?: Zijn er personages die je kunt weglaten zonder dat er aan je verhaal afbreuk gedaan wordt? Laat deze personages dan achterwege.

Redactie- en herschrijffase 2
De basis van je verhaal staat er nu. Laat je verhaal nu al door een anderen lezen. Deze lezer kan vragen stellen zodat jij kritisch blijft kijken naar je verhaal. Klopt alles nog of wat valt hem of haar op.

Hoofdstuk- en scèneniveau: wanneer je op dit niveau gaat redigeren dan kijk je of hoofdstukken en scènes doen wat ze moeten doen. Kom je meer te weten over de personages of vraag jezelf gaat het verhaal vooruit?
Zo niet, dan kan deze scène er misschien wel uit of moet je een stuk aanpassen.

Wanneer er vergelijkbare ideeën identiek zijn (personages maken hetzelfde mee) kun je ze misschien beter samenvoegen. Staat deze scène op de juiste plek in het verhaal? Of moet die eerder of later geplaatst worden?

Is de personage goed gekozen voor de rol in je verhaal? Of past een ander personage beter?

Waak er voor dat je niet zo maar iets zegt. Vraag je af of het stuk tekst nut heeft.
Soms typ je snel een woord of zin om door te kunnen. Probeer op een ander moment of het uitgekozen woord of uitspraak wel past. Mogelijk is het ander woord beter om je verhaal te versterken.

Bijvoorbeeld: ‘hij zei’, zegt minder dan ‘hij schreeuwde’. Misschien past die laatste beter in je scène.
Soms kun je woorden aanscherpen door uitspraken of gezegden in je eigen woorden op te schrijven.
Denk na of er in een scene iets méér verteld moet worden (of minder, natuurlijk).

Leesbaarheid: Leesbaarheid heeft onder anderen  te maken met woordvolgorde en ritme. Soms heb je last van te veel passieve zinnen, of gebruik je hetzelfde woord te vaak in een korte alinea. In deze fase kun je je tekst hardop gaan nalezen. Dan hoor je vaak snel genoeg of de zin lekker loopt.

Even afstand nemen: Na de bovenstaande fase is het soms raadzaam om je tekst een tijdje te laten liggen zodat je er met een frisse blik naar kunt kijken. Of laat een andere lezer de tekst herlezen. Kortom neem even afstand.

Redactie- en herschrijffase 3

We komen al aardig in de afrondende fase.
Laat je tekst nu door een redacteur lezen of de tekst lekker loopt.
Deze redacteur kan nog op wijzigen aansturen. Veelal zal dit om kleine wijzigingen gaan.
Na deze ronde volgt een correctieronde om de allerlaatste foutjes uit de tekst te halen.

Punten, komma’s en spelfouten: Als spelfouten je grootste probleem zijn, wees dan niet getreurd, want je verhaal is bijna gereed.
Je gaat met de echte spelfouten, inspringen, aanhalingstekens aan de slag.
Dit is goed te combineren met een redacteur.

Zetproef: Staat alles mooi op de pagina? Kunnen sommige lappen tekst beter cursief geschreven worden. Of is het beter een woord er nog uit te halen zodat de indeling beter tot zijn recht komt. Drie woorden laatste op een nieuwe pagina van een hoofdstuk lijkt soms zo on-af. Soms scheelt één woord minder op een bladzijde een hele bladzijde op een heel boek. Vanzelfsprekend moet deze ingreep wel een meerwaarde hebben.

Cover: Denk na over een sprekende cover. De cover  heel persoonlijk en kan  de lezer overhalen om het boek te kopen, zonder dat hij of zij weet waar het boek over gaat. Laat je adviseren over de bindwijze. Is een hardcover aan te raden of is een paperback in jouw geval verstandiger. Een hardcover kost gemiddeld  € 5,00 meer bij drukkers.
Wanneer je de keuze hebt kijk dan ook goed naar het formaat. Wanneer je pakketje door een brievenbus kan, dan scheelt dit soms enorm in de verzendkosten. Zeker wanneer je het in eigen beheer uitgeeft.

Succes.

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *