BOEKRECENSIES

0 Comments

Als u veel schrijft, is de kans ook groot dat uw boeken leest en misschien zelfs recensies schrijft. Zo’n recensie kan nog best lastig zijn, maar wel fijn voor potentiële lezers en de auteur van het boek. Daarom geven wij u enkele essentiële tips om in het vervolg een goede boekrecensie te kunnen schrijven. 

Eerst nadenken

Voor u begint met het schrijven van uw recensie, moet je eerst nadenken wat jouw standpunt precies is. Bedenk welke boodschap u wilt overbrengen met uw review. Wat wilt u dat de lezers onthouden? Als u dit van tevoren alvast bedenkt, zorgt dit ervoor dat de boodschap duidelijk is en u niet een onsamenhangende tekst schrijft over wat er op dat moment in je op komt.

Geen spoilers wel samenvatting

Een tweede belangrijke tip is om niet het hele plot te beschrijven. Je wilt vooral niet de plot twist verklappen. Wel mag je een samenvatting geven van het plot, doe dit in maximaal vijf regels en op een korte en krachtige manier in je eigen woorden. Het is namelijk niet de bedoeling dat je de flaptekst gebruikt, die kan iedereen opzoeken. 

Onderbouw je mening

Na een kleine samenvatting is het tijd om je mening te geven. Dat is natuurlijk waar een recensie om draait. Denk nog eens terug aan de boodschap die je over wilde brengen en bedenk welke elementen uit het boek je wilt benoemen. Onderbouw je mening ook, zeg niet: ‘het boek was goed’ of de ‘personages waren oppervlakkig’. Leg uit waarom je dit vond, het liefst met voorbeelden uit het boek. Op die manier kunnen mensen een betere inschatting maken of ze het boek willen kopen.

Geen onbelangrijke zaken en een eigen stem

Benoem geen onbelangrijke zaken zoals de omslag van het boek of details over de auteur. Die zijn allemaal niet van toepassing. Ook is het handig om woorden zoals ‘ik’ en ‘mijn’ te vermijden. Het is natuurlijk wel jouw mening, maar dat hoef je niet te benadrukken. Verder wordt het gebruik van clichés ook afgeraden. Vind je unieke stem en schrijf de review in je eigen woorden.

Niet te lang

Het belangrijkste is misschien nog wel dat je review niet te lang is. Mensen houden niet van het lezen van lange teksten, zeker niet in deze tijd van smartphones. Houd het tussen de 200 en 500 woorden. Op deze manier word je ook gedwongen om je alleen te richten op de punten die jij belangrijk of opvallend vond. 

Dubbelchecken

Dan is het nog belangrijk dat jouw gegeven sterren overeenkomen met je tekst. Stel jij geeft vijf sterren (op een schaal van één tot vijf) dan kan het niet zijn dat je opeens superveel op het boek hebt aan te merken. Check je tekst hier dus op en kijk ook naar grammatica- en spellingsfouten en eventuele feitelijke onjuistheden. Je wilt wel dat mensen jouw review serieus nemen. 

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *