Wat maakt een boek sprekend voor een groot publiek?

0 Comments


Een goed boek schrijven vraagt van een schrijver de volle aandacht.  Het verhaal moet spreken/overtuigen en daarvoor zijn bepaalde zaken in een verhaal belangrijk:
*De hoofdpersonen moeten voor de lezer gaan leven en daarom moeten de karakters goed zijn uitgewerkt.  Gebeurtenissen in een boek moeten een bepaalde samenhang hebben en een bepaalde betekenis. Ze moeten het verhaal vertellen of versterken.
*De zintuiglijke waarnemingen (horen, zien, voelen) maken het verhaal levendig. Je zou van de hoofdspeler een goed beeld kunnen hebben en zijn emoties mee kunnen voelen, zonder te dominant in het verhaal zijn. Het moet een breed publiek aanspreken. Wanneer je het boek in de 3e persoon schrijft is dit moeilijk om het publiek te overtuigen en haakt men af.
De hoofdpersonen komen tot leven doordat de karakters goed zijn beschreven. Dus plotselinge wendingen in gedrag kunnen storend zijn in het verhaal. Zorg dat het verhaal klopt in zowel de karakters als omgeving.
*In het boek moet iets gebeuren. Actie! Als lezers wil je soms ontsnappen aan de dagelijkse gang van zaken. Men moet nieuwsgierig zijn naar de gebeurtenis en hoe het verhaal verder af gaat lopen.
*Teveel personages of ingewikkelde gebeurtenissen kunnen verwarrend zijn. Laat in dit geval de personages een voor een tevoorschijn komen bij een gebeurtenis. Zo kan men wennen aan de diverse personen en gebeurtenissen.
*Zorg dat het verhaal vragen opwekt. Het verhaal wordt levendiger door klein details te verwerken wat later voor het boek belangrijk blijkt te zijn. Een nieuwsgierige lezer blijft doorlezen tot het eind.
Natuurlijk smaken verschillen. De één houdt van een streekroman, de ander van thrillers, maar wanneer een boek niet kan overtuigen dan zal de lezer niet doorlezen.
Check je verhaal op bovenstaande items en uw boek zal bij een breed publiek gewaardeerd worden.
Succes.

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *