Nieuwsbrief september 2021

0 Comments

Deze maand hebben we een special van Karin Rheiter Hover. Deze schrijfster heeft zich aangemeld met haar boek Shamrocks en regenbogen. Houdt u ook zo van Ierland? Een prachtig verhaal wat zich afspeelt in Ierland. Lees snel verder.
Berend Huisjes doet mee aan de Zeeuwse Boekenprijs 2021 met twee boeken. Wilt u mee stemmen? Hieronder leest u hier meer over.
Andere onderwerpen zijn ‘Leesplezier’ en ‘Laaggeletterdheid blijft een probleem onder de Nederlandse bevolking’.
Tot slot een speciale actie bij de kinderboeken uit de serie Aapje’ Nu met gratis knuffel.

Leesplezier

Wist u dat: naast leesplezier het lezen helpt tegen de verschijnselen van dementie. Kenmerkend voor dementie zijn een voortschrijdend verlies van het geheugen en het denk- en oordeelvermogen. Lezen helpt de geest scherp te houden. Aantoonbaar is dat lezen de kans op het krijgen van dementie verkleinen. Begin dus vroeg met ( leren) lezen.
Je leert niet alleen lezen en genieten van lezen. Het verhoogt je kennis, je beleeft de wereld op een geheel eigen wijze. Het denkproces is begonnen.
Wilt u de vernieuwende boeken lezen. De nieuwste auteurs met hun geheel eigen schrijfwijze komen op de website van Neduboek te staan.
Voor auteurs: Een eigen website om uw boek te verkopen is niet meer nodig. Nieuwsgierig? Meld je aan bij Neduboek voor €1,-. Stuur een mailtje aan info@neduboek.nl
Naast het verkopen van boeken willen Neduboek de Stichting Kansarme kinderen in Nederland helpen. Ieder kind heeft immer recht op een goede toekomst!

Special Karin Rheiter Hover,
schrijfster van ‘Shamrocks en regenbogen’

Wie ben je?
Mijn naam is Karin Rheiter-Hover (1957, Arcen) en zo lang als ik me kan herinneren was ik  bezig met verhalen schrijven. Ik deed als kind al niets liever dan lezen, tekenen en schrijven. Het leek me altijd geweldig om ooit een boek te publiceren.
Op een gegeven moment is het schrijven een beetje op de achtergrond geraakt. Ik trouwde, kreeg twee zonen en was druk met werken en andere hobby’s. Vorig jaar begon het weer te kriebelen. Perfecte hobby in coronatijd!
Ik heb bij een paar internationale bedrijven gewerkt, een communicatiebureau en sinds een aantal jaren werk ik op een internationale hogeschool. Hier heb ik veel mensen leren kennen die hun grenzen verleggen en de moed hebben alles achter zich te laten en een nieuw leven op te bouwen ver weg van huis. Dit fascineert me altijd. Ook de keuzes die mensen in het leven maken en de invloed daarop, boeit me mateloos.

Verhalen bedenken heb ik waarschijnlijk van mijn vader. Hij kwam uit een familie van verhalen vertellers. Op feestjes werden er altijd smeuïge verhalen verteld, vooral over hun jeugd en ik hing dan altijd aan hun lippen.
Opstellen schrijven was op school mijn favoriet. Ooit schreef een leraar eronder: “Ga jij maar boeken schrijven”.
Tel daarbij op een moeder die hele dagboeken vol schrijft, dan kun je je voorstellen dat het schrijven wel in mijn genen zit!
Als een soort eerbetoon aan mijn overleden vader schrijf ik onder mijn meisjesnaam Hover.

Wat vind je zo leuk aan schrijven?
Het leukste is om personages te verzinnen en alles wat er met hen gebeurt. In je hoofd ben je dan ergens anders, je ziet het als het ware voor je alsof het een film is! Vaak spelen mijn verhalen zich af in gebieden waar we op vakantie geweest zijn, dan ben je in gedachten weer terug in die omgeving.

Het boek ‘Shamrocks en regenbogen’ speelt zich af in Ierland. Waarom daar?
Ierland is niet alleen een prachtig land maar heeft ook iets speciaals. Het is lastig uit te leggen, maar het kruipt onder je huid als je er bent. Het mystieke, de turbulente geschiedenis, de muziek, de grote verhalenvertellers en niet te vergeten de Ieren zelf met hun onnavolgbare humor. We zijn er in de loop van de jaren regelmatig met vakantie geweest en onze oudste zoon heeft in Dublin gestudeerd. De Ieren zijn heel open en geïnteresseerd, willen altijd weten waar je vandaan komt en voordat je het weet sta je urenlang te kletsen met iemand die je nog nooit gezien hebt. Daarom wilde ik een boek schrijven dat zich in Ierland afspeelt.Ga je nog meer boeken schrijven?
Jazeker, ik ben al bezig aan het volgende boek! Op een gegeven moment zit je in de flow van het schrijven en kun je niet meer stoppen. In de tijd dat ‘Shamrocks en regenbogen’ bij de redactie en de eindcorrectie lag, ben ik maar aan boek twee begonnen.
Het volgende boek speelt zich ook weer af in Ierland, maar dan honderd jaar geleden. Ik ben namelijk ook gefascineerd geraakt door de Ierse onafhankelijkheidsstrijd en in die periode speelt het volgende boek zich af. Niet zo’n luchtig boek als ‘Shamrocks en regenbogen’ dus, maar ik hoop de lezers ook hiermee te kunnen boeien. En wat de toekomst brengt? Ach, dat zien we vanzelf wel!
Volg mij op https://www.facebook.com/karinhoverschrijft

Berend Huisjes is bekend van diverse boeken zoals: Het Kunstgebit (Dode in een Middelburgs café)
en TEKKERED, Valpartij met gevolgen, Pieterspad en Ik zoek mijn vader. Binnenkort is er de verkiezing van de Zeeuwse Boekenprijs 2021. Twee van zijn boeken dingen mee te weten; Tekkered en Het kunstgebit.
De link naar de Zeeuwse Boekenprijs is: https://www.dezb.nl

In het najaar kunnen we een nieuw verhalen bundel verwachten. De titel belooft veel goeds maar blijft alsnog geheim. We houden u op de hoogte.

Speciale actie met de kinderboeken van de serie ‘Aapje

De eerste voorbereidingen voor het basisonderwijs is weer in volle gang.
Mogelijk worden er nieuwe leesboeken aangeschaft. Kijk gerust voor kinderboeken op https://www.neduboek.nl
Maak o.a. kennis met Aapje, nu met gratis knuffel van Aapje (met geluid)
Aapje zoekt de regenboog
Aapje kent de kleuren en
Aapje leert over evenveel
.
Leuk en leerzaam met een handleiding met handige ideeën en opties.

Schrijfster en illustrator serie Aapje
Renata Dekker

Laaggeletterdheid onder de Nederlandse bevolking

Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij daardoor ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone.
Als je niet goed kunt lezen, schrijven en/of rekenen, vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Onder de 2,5 miljoen laaggeletterden zijn 1,8 miljoen 16- tot 65-jarigen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.
Neduboek zou mensen die moeite hebben met lezen en schrijven graag in contact brengen met de stichting Lezen en schrijven, https://www.lezenenschrijven.nl/

Hieronder het artikel ‘Herken de signalen’ van Stichting Lezen en schrijven

Herken de signalen

De meeste mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vinden het lastig om er over te praten. Het kan dus handig zijn als je weet waar je op moet letten.
Zo kan iemand bijvoorbeeld zeggen: ‘Dat vul ik thuis wel even in’. Of vragen of iemand anders het even kan voorlezen of opschrijven.
Andere signalen kunnen zijn: 

  • *Alleen kijken naar een tekst zonder de ogen te bewegen over de tekst. 
    *Geen punten of komma’s gebruiken. 
    *Geen e-mailadres hebben. 
    *Moeite hebben met mobiel bankieren. 
    *Een slecht leesbaar handschrift hebben. 
    *Vaak of een lange periode werkloos zijn. 
    *Niet verder groeien in het werk. 
    *Een uur te vroeg of te laat zijn op een afspraak. 
    *Negatief praten over schoolervaring. 
    *Moeite hebben met navigatie. 
    *Smoesjes gebruiken als ‘bril vergeten zijn’ of ‘zere hand hebben’ als gevraagd wordt iets te lezen of te schrijven
  • Stichting Lezen en schrijven komt graag in contact met deze groep laaggeletterden.

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *