Nieuwsbrief November

0 Comments

De nieuwsbrief van november is uit.
In de nieuwsbrief gaan we kort in op onze ervaringen tijdens het Boek- en Kunstevenement in Emmen.
Ook deze maand ook weer een Special over een nieuwe auteur: Peter Hamersma schrijver van ‘Enclave’.
De vraag van de maand komt voorbij, maar bovenal is er weer aandacht voor de nieuwste boeken van onze schrijvers: Ingrid Leungen, Gerrit Impens, Camille Jacobs.
Kijk in de online winkel

Boek- en kunstevenement ‘Alles heeft een verhaal’ was een daverend succes

Graag laten we weten hoe het Boek- en Kunstevenement ‘Alles heeft een verhaal’ is verlopen.
De aanmeldingen zijn fantastisch geweest. Met elkaar hebben we veel rugbaarheid gegeven aan het evenement in Emmen. De samenwerking met de vrijwilligers van de grote kerk was grandioos.
Sprekers vertellen met verve over hun boek en kunstwerken. Sommige zelf met een musikale ondersteuning. Prachtige gedichten zijn voorgedragen. Mooie gesprekken tussen deelnemers onderling en de belangstellenden. Ook illustrators, vormgevers, kunstenaars hebben zich goed laten zien. Inloophuis Sigrid Garden was aanwezig met twee kunstenaars die ter plekke aan het schilderen waren. Anderen hebben hun kunsten en mogelijkheden benadrukt. Prachttig zo samen onder een dak.
Kinderen hebben hun best gedaan om middels een kleurplatenwedstrijd hun geliefde boek te winnen.
Evaluatie hoort erbij. Zijn er bekende schrijver die mogelijk ook deel willen uitmaken aan ons evenement, laat het dan weten. Lezen is essentieel voor een mens. Boeken is een moeilijke markt maar volgend jaar staat we er weer met z’n allen. Heb je wensen om je idool te ontmoeten, dan kan je dat laten weten.
Bedankt allemaal.

Sabina Nina Stephanovic

Vraag van de maand
Waarom kiest Neduboek als goede doel: Kansarme kinderen in Nederland?
De stichting Kansarme kinderen in Nederland (SKKIN) is opgericht na het zien hoeveel gezinnen in armoede in Nederland leven. Zij hebben net als ieder ander kind recht op een onbezorgde jeugd, met uitzicht op een kansrijke toekomst.
Er zijn kinderen die met honger naar bed gaan, geen speelgoed hebben, geen kleren kunnen kopen of nooit naar een attractiepark zijn geweest. Dat moet veranderen. Kinderen mogen niet de dupe zijn van de schulden van hun ouders. Maar als er bijvoorbeeld na sanering heel weinig leefgeld overblijft voor voedsel en kleding per kind, dan is er zeker geen geld voor een speelgoedje, een boekje, lidmaatschap, etc. Vaak zelfs niet om fatsoenlijk te eten. Alle kinderen hebben recht op een jeugd waarin zij zich geen zorgen hoeven te maken en waarbij zij zich geborgen voelen en liefde ervaren. Een jeugd waarin het kind rechten heeft maar ook plichten en waar naar het individu wordt gekeken. Een jeugd waarin zij in alle vrijheid en veiligheid kunnen ontwikkelen en ontplooien. Stichting Kansarme Kinderen In Nederland zet zich hiervoor in! Aanmelden kan als volgt. https://skkin.nl/aanmelden.
Neduboek realiseert misschien een druppel te zijn op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen.
Doet u ook mee?

SPECIAL

Peter Hamersma

Peter Hamersma
Peter Hamersma

Peter Hamersma auteur van Enclave

Peter Hamersma (1957) werkte ruim veertig jaar in de (internationale) verzekeringswereld op finance afdelingen. In 2019 nam hij ontslag en ging als ZZP’er verder. In 2020/2021 schreef hij zijn debuutroman, Enclave.

Hoe ben je op het idee gekomen om dit boek te schrijven?

Peter: ‘Het idee kwam in me op toen we vele jaren geleden met vrienden op een donkere, regenachtige avond door het sombere deel van Wallonië reden. Het kernwoord tijdens die rit, kijkend naar de omgeving, was “triest”. Ik vroeg me af of en in welke mate de mensen die hier woonden gelukkig waren. Ik kon me het maar moeilijk voorstellen.’ Het zaadje was geplant en er ontspon zich een idee in zijn hoofd.

Peter: ‘Wat zou er gebeuren als zo’n deel van een land door een rijke macht (bijvoorbeeld Saudi-Arabië, Rusland of China) zou worden “gekocht” en de inwoners met een zak geld de mogelijkheid zouden krijgen het land te ontvluchten, op zoek naar een beter leven? Gevoed door de actualiteit, is dit idee uitgegroeid tot mijn debuut: Enclave.’

Waarom vind je het belangrijk dat mensen dit boek lezen?

‘In deze tijd worden we geconfronteerd met een grote polarisatie, termen als “fake news”, de zogenaamde trolls die online reacties uitlokken en vele slachtoffers van scammers en internetcriminelen. We hebben het gevoel dat we een kant moeten kiezen en ook dat we een beetje de regie op ons leven zijn verloren. Het vertrouwen in de overheid is bij bepaalde groepen van de samenleving redelijk laag. Met dit fictieve verhaal laat ik zien wat er zou kunnen gebeuren als er misbruik wordt gemaakt van het gebrek aan vertrouwen in de overheid. Ik spoor de lezer aan om het eigen gezonde verstand te gebruiken en niet klakkeloos te geloven wat online gedeeld wordt.’

Gerrit Impens
Gerrit Impens (1959) is al veertig jaar onderweg met Moeder Aarde in de ecologische landbouw en voeding in Europese landen en India. Zijn kindertijd en jeugdjaren bracht hij door in het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent. Hij is opgeleid als personeelswerker, maar wenste algauw ook zijn voeten op de aarde te hebben. Daarop liet hij zich omscholen tot ontwikkelingswerker voor de tropen, met biodynamische landbouw als zijn gereedschap. Sociaal werk en landbouw werden de twee snaren op zijn viool om te bespelen. Dat kan als je met name door het leven gaat als zorgboer. Het auteursproject ‘Onderweg met Moeder Aarde’ is ontstaan uit de wens een autobiografie te schrijven, maar groeide uit tot een oriëntatie van de geschiedenis vanuit diverse invalshoeken. In totaal zijn er acht boekdelen gepland met als thema’s religie, onderwijs en wetenschappen, het sociaal-economisch leven, ecologische landbouw en voeding, hopelijk uiteindelijk afrondend met een beschrijving over mijn leven in Zuid-India. In de eerste zeven boekdelen zijn de geboortestreek van de auteur en het continent Europa het speelveld van de vaak treffende beschouwingen.


Jaahh, Het nieuwste boek ‘Moeder Aarde en gemuilkorfde Europese leeuw’ (link leesfragment) van Gerrit Impens is uit.
Samenvatting

Deel 4 ‘Onderweg met Moeder Aarde. De gemuilkorfde Europese leeuw’.
Auteur: Gerrit Impens
ISBN: 978-94-645-0755-3

Samenvatting

‘De gemuilkorfde Europese leeuw’ brengt de lezer vanaf het romantisme rond 1800 tot het eind van het nazisme in 1945. We zien de hiërarchische structuur toegepast worden in de economische sfeer, wat ooit het kerkinstituut vorm gaf. De macht die de monarchen naar zich toetrokken, kwam terecht bij de  industrialisten. Een nieuwe maatschappelijke top en een andere gecentraliseerde macht ontstonden met de opkomst van de eenzijdige economische mensentypes. Het historisch verhaal speelt zich af over een groot gebied van Europa en betrekt er ook de westerse invloeden bij. Een lang verborgen gebleven politiek en zakelijk streven voor werelddominantie wordt uit de doeken gedaan, en brengt een waarheidsgetrouw en tevens repulsief beeld over de tragiek van de eerste helft van de twintigste eeuw. Maar ook wetenschappelijke, vreedzame en solidaire alternatieven worden beschreven, want het donkerste materialisme werd sinds 1899 achter ons gelaten. Dit boekdeel is tevens een bewustzijns-oproep voor het heden.’ Bestel nu zonder verzendkosten.


‘Eerlijk gevonden’ door Ingrid Leungen

Ingrid Leungen

Het boek; ‘Eerlijk gevonden‘ is al te bestellen. Eind november zal het boek in de bus kunnen vallen.
Samenvatting
Arnold is wel klaar met het leven. Sinds het verlies van zijn vrouw is de glans eraf, hij is eenzaam en alleen. Zijn buurvrouw, Elsa, heeft hem overgehaald vrijwilligerswerk te doen op de oude begraafplaats in Beilen. Dan heeft hij wat om handen en komt onder de mensen. Op een dag laat hij zijn jas op de begraafplaats liggen en gaat in de avond terug om deze op te halen. Tot zijn grote verbazing vindt hij, verstopt in de bosjes, een jongen van een jaar of zes. Hij is op blote voeten en heeft alleen een vieze pyjama aan. Arnold neemt het kind mee naar huis, maar wie is dit kind en waar komt hij vandaan? Als blijkt dat de jongen niet echt welkom is bij zijn eigen moeder, mishandeld wordt door haar minnaar, zet Arnold alles op alles om dit kind een beter leven te geven. Maar dit is niet zomaar een kind, het is een kind met een gave en een zeer duistere kant. Durf jij het boek te lezen. Vast wel. € 20,50

Camille Jacobs met ‘Zeventien’

Samenvatting

Vasco is getuige van iets, maar ziet niet juist wat…
Het begin van een rollercoaster die hem in zeer gevaarlijke toestanden doet belanden. Hem doet reizen daar waar de gevolgen niet te overzien zijn. Berno wordt weer opgeroepen om samen met Linda en Mario dit mysterie proberen op te lossen.Door omstandigheden komt Linda in een onvoorzien parket.Wat gebeurt er op het eilandje aan de Molenvijver in Genk en op het oude kerkhof in Hasselt?Waarom doen het crematorium en de begrafenisondernemer onze wenkbrauwen fronsen bij het lezen van deze toch onverwachte wendingen.

De feestdagen zijn weer in aantocht?

Serie Aapje – Renata Dekker
De kerstdroom van Flupke
Renske met Wielen van Wendy Legiere
Allemaal mee – Hanny Ebbers (een andere samenstelling van het gezin)
Amy op zolder, Sst, niet doorvertellen
De Bosridders gaan ringsteken van Monte Visser
Handleiding Kind – Sander Hefting

Neem een kijkje in de winkel


Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *