NIEUWSBRIEF December 2021

0 Comments

Hiervoor u ligt de laatste nieuwsbrief van dit jaar.

Allereerst wensen wij jullie fijne feestdagen en een gezond uiteinde. We horen graag in 2022 over uw favoriete boeken.
In deze nieuwsbrief leest u een special over de nieuwste auteurs: Ellen Kruize, Gerda van Leeuwen, Natasja Schadron, Olivia Smith, Eveline de Groen en Monte Visser, Terrence Lauerhohn en Joseph Roelands.
Enkele boeken worden uitgediept zoals ‘Koningin van de hemel’ van Anna Lascaris, ‘Handleiding kind’ van Sander Hefting en een volwassen sprookje ‘De Droomrede van koning Allesanders’ van Gerrit Impens.
Tot slot komen er een aantal artikelen aanbod.
* Wist u dat 3 december de werelddag van de gehandicapten is.
* Leesopvoeding vergroot de leesvaardigheid.

WINACTIES op fb Neduboek

*Winactie kinderboekjes van grafisch ontwerper Mireille van Yperen. Je hebt keuze uit vijf super mooie boekjes. Kies één van de boekjes en zet dit in de opmerking op facebookpagina Neduboek. 15 december wordt de winnaar bekend gemaakt. Volg/deel de pagina.

*Winactie Thriller ‘Wraak’ van Peter Levink

Specials

Ellen Kruize

Educated Drug Dealer

Van lotions voor waterpokken tot gefluisterde vragen om Viagra, als apothekersassistente maakte ze het allemaal mee.

Altijd al willen weten wat er nu precies gebeurt als een arts een recept voorschrijft tot je het mee naar huis krijgt? Het goed gebruik van geneesmiddelen is soms best een uitdaging. Een juiste uitleg en dosering controle is noodzakelijk. Ik neem je mee in mijn werk en vertel korte verhalen over bijzondere situaties, die ik met de patiënt mee maak. Soms met humor, sappig, schrijnend of heel pijnlijk. Schrijnende, leuke, sappige verhalen uit eigen ervaring. Geen geromantiseerde verhalen, maar gewoon zoals het er aan die kant van de balie aan toe gaat.  Een aantal collega’s vertelt ook prachtige verhalen vanuit een ander perspectief.

?

Mijn boek heet: Educated Drug Dealer Een kijkje in het leven van de apothekersassistent

Gerda van Leeuwen: Van Illustratie tot auteur

Mijn naam is Gerda van Leeuwen.
Ik werkte voornamelijk met aquarelverf, acryl en olieverf.
Sinds kort creëer ik ook digitale illustraties met procreate. Ik zie het als een uitdaging elke keer de ‘ziel’ van mijn onderwerp te vangen en weer te geven.
Mijn werk is te typeren als ‘realistisch’ met een knipoog. Met mijn ontworpen karakters, voornamelijk uit de dierenwereld, probeer ik met een subtiel lijnenspel de vorm en het karakter van het onderwerp weer te geven. Ik heb ook diverse werken in opdracht gedaan zoals bijvoorbeeld voor een serie kinderboeken heb ik met aquarellen de illustraties verzorgd.

“De zoektocht van Ziggy en Zara” is mijn eerste uitgave met digitale illustraties. Het verhaal beschrijft de zoektocht naar een schonere leefomgeving voor de Zeepaardjes Ziggy en Zara. Op hun reis komen ze allerlei andere dieren en vissen tegen die ook op het koraalrif wonen. Het verhaal is vanuit het perspectief van deze zeedieren geschreven.

Het is mijn passie om kinderen op een speelse manier te betrekken bij de milieuproblematiek en inzicht te kunnen geven dat alle kleine stapjes die wij kunnen maken al heel veel kunnen helpen.

Bijzondere biografie van Nathasja Schadron: ‘Morgen zal het vrede zijn’
Nathasja Schadron (1971) is moeder van twee volwassen kinderen en heeft vanaf 2007 een praktijk gehad voor energetische therapie.
Van jongs af aan werd zij geconfronteerd met verstikkende dromen, bijzondere angsten en gedachten die voor haar niet te plaatsen waren en als een wolk boven haar leven hingen.

In 2003 kwamen er tijdens sessies bij een holistisch- en reïncarnatietherapeut duidelijke beelden en zeer gedetailleerde informatie uit een leven van een jonge vrouwelijke verzetsstrijder aan de oppervlakte. Een vrouw die in de Tweede Wereldoorlog was omgekomen. Bij toeval kwam daar in 2018 ineens een naam bij waarna zij deze naam terugvond op een namenlijst op internet. De vrouw kreeg na al die jaren een gezicht. Haar levensgeschiedenis paste als een blauwdruk op de ervaringen en beelden die Nathasja tijdens de therapie had waargenomen. Een verbijsterende ervaring. Hiermee was de cirkel rond, de onderstroom van angst, rouw en verdriet die zij in haar leven zo had ervaren werd hiermee verklaard en kon met terugwerkende kracht doorbroken worden.
In haar werk als energetisch therapeut heeft Nathasja ervaren dat er veel meer mensen zijn die kampen met onverklaarbare depressies en belemmerende gevoelens die als een sluier over hun leven hangen. Naast dat zij haar boek schreef om de intense ervaring een plek te geven, zou het voor andere mensen ook inzicht kunnen geven en een mogelijk ander perspectief op hun klachten kunnen bieden. Juist in deze tijd van bewustwording vindt zij het waardevol om het thema ‘reïncarnatie’ meer in het bewustzijn te mogen brengen en hieraan haar bijdrage te mogen leveren.

Volop zon in het najaar door nieuw kinderboek
‘Sem en Jazz gaan naar Suriname’


Onlangs is het eerste kinderboek van Olivia Smith verschenen.
Olivia Smith remigreerde nog net voor de start van de corona pandemie naar Suriname. Eerder werkte ze jarenlang in Nederland als zorgprofessional in het sociaal domein. Nu geniet ze van haar vervroegd pensioen in Suriname. Dat betekent niet dat ze achter de geraniums zit. Ze schreef een fictief verhaal over een opa en oma die naar Suriname teruggaan. Hun kleinkinderen Sem en Jazz blijven met hun ouders in Nederland wonen.
De kleinkinderen missen hun grootouders ontzettend. Gelukkig kunnen de kinderen regelmatig met hun opa en oma videobellen.
Tijdens het bellen vertelt oma vaak over haar werk in het Kinderhuis ‘Gado Pikin’. In de meivakantie gaan Sem en Jazz voor het eerst
naar Suriname. Ze vinden het een avontuur om met het vliegtuig te reizen én om eindelijk opa en oma te bezoeken in Suriname. Oma zegt helaas twee maanden voor hun vertrek dat het Kinderhuis in grote nood verkeert. Wat nu?
Het kinderboek ‘Sem en Jazz gaan naar Suriname’ is een leesboek voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Het boek is ook geschikt als voorleesboek voor kinderen rond 5 jaar. Zowel (groot)ouders als
kinderen zullen samen genieten van dit prachtig kinderboek. Dit boek heeft 64 pagina’s en heeft illustraties in kleur.
Op www.SemJazz.nl is er een gratis kleurplaat beschikbaar.
ISBN 9789083177915, verkrijgbaar in Nederland en België


Eveline de Groen geeft doktersassistentes een stem

Eveline de Groen werkt als doktersassistente . Ze staat sinds 2017 bekend om haar blog over het werk in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost. Dagelijks staat ze voor patiënten klaar en neemt ze ons mee in haar verhalen. Dit doet ze via haar eigen website E&E.

Met haar verhalen lukt het haar om een grote groep doktersassistentes een stem te geven.

In 2020 is haar eigen blogbundel uitgekomen, waar ook verhalen in staan die niet online gedeeld worden. Ze heeft ons benaderd om deze prachtige verhalen opnieuw uit te geven. Haar boeken ‘De telefoonb*tch’ en ‘De telefoonb*tch op 1,5 meter’ zijn er zowel in E-book als in drukversie.

Monte Visser: “Een open mind is kind

Dromen-durven-doen. “Wanneer ik die droom opgeef heb ik morgen geen reden om uit bed te komen.”

Monte Visser is van 1961 en volgens eigen zeggen halfweg route 66, geboren en getogen Noordhollander. Ondernemer tegen wil en dank door een hardnekkige aangeboren “out of the box” gedachte. Is de kinderlijke “waarom” fase nooit te boven gekomen. Allergisch voor autoriteit, burgerlijkheid en gehoorzaamheid. Is no-nonsens, transparant en onbevangen. En laat zich dagelijks graag weer verrassen door mensen die dat niet zijn, maar weigert resoluut mensen vooraf in hokjes te plaatsen. “Een open mind is kind.”

Stelt zich zelf doelen die misschien onhaalbaar lijken, maar meent eenvoudigweg dat wanneer je niet voor het hoogste gaat het leven doelloos is. “Werken aan het hoogst haalbare geeft mij heel veel energie. De top halen lukt vaak niet, maar je best doen er te komen is een heerlijke energiegever.”

Met zijn paardensportteam was hij in 2018 Nederlands Kampioen. Deelname aan de wereldkampioenschappen staat nog op zijn bucket list. Dagelijks is hij daar voor met zijn 6 zelf gefokte paarden in training. Dromen-durven-doen. “Wanneer ik die droom opgeef heb ik morgen geen reden om uit bed te komen.” Als auteur is hij precies zo, bestsellers zullen het waarschijnlijk niet worden, maar ze zijn vol enthousiasme en gemotiveerd geschreven.”

Tot slot wens ik iedereen heel veel leesplezier. Alhoewel paarden een centrale rol vervullen in mijn boeken zijn ze werkelijk voor iedereen, ook als je niet van dieren houdt, erg leuk om te lezen. Als koetsier heb ik mijn ervaringen humoristisch opgetekend en flink aangedikt. De jeugd/kinderavonturenboeken zijn door mijn werk in de zorg ook zeer geschikt voor de beperkte medemens of de oudere dementerenden. Maar ook bij uitstek geschikt voor de basisschool jeugd.

Terrence Lauerhohn: Verzinner van verbeelding

De pen is zijn penseel, zijn streken bestaan uit woorden. Fantasie is zijn pallet. Hij kleurt met onzichtbare tinten en vormt beelden uit niets, en geuren, smaken. Hij laat onhoorbare geluiden horen, maakt zinnen voelbaar hoewel uw vingers slechts het canvas ombladeren. Uw geest vult hij met illusies, hij toont uitzichten op andere werelden, werkelijkheden, what iffs. Hij verbreedt zijn horizon om die van u met emoties te verrijken.
Schrijven is scheppen, zijn lust en leven, die hij zielsgraag met u deelt.
Zijn naam is Terrence Lauerhohn, hij is een verzinner van verbeelding
Terrence is geboren op 31 mei 1960 in een Brabantse wieg te ’s Hertogenbosch. Na veel omzwervingen en jaren besloot hij pas om verhalen te gaan schrijven. Behalve zijn boeken zijn sinds 2014 ook een aantal kortverhalen van hem in genre-magazines en verhalenbundels gepubliceerd, waarvan verschillende zelfs in de USA. Nu ook bij Neduboek!

Joseph Roelands is een 52-jarige, beginnend auteur, wonend op Texel die sinds een aantal maanden fanatiek aan de weg timmert. Zijn eerste boek (Gebroken Zandloper) kwam in mei uit en het vervolg (Heksenburcht) volgt in het vroege voorjaar van 2022. Daarnaast is hij zeer actief bij allerlei wedstrijden en zijn er ook langs die weg al een aantal verhalen van hem verschenen (op sites en in bundels).
Hoewel hij meerdere genres schrijft (romantisch, fantasy, SF, NA) kenmerken zijn verhalen zich meestal wel door het FeelGood karakter.
Zijn serie (waarvan boek 2 dus binnenkort uitkomt) is een erotisch geladen avonturen roman, met een spiritueel tintje. Maar bovenal, een ontspannen FeelGood verhaal.

Anna Lascaris haar nieuwste boek: Koningin van de hemel

Lena is hoogzwanger als ze bericht van een ziekenhuis krijgt dat haar grootmoeder stervende is en naar haar heeft gevraagd. Ze twijfelt of ze erheen zal gaan, omdat ze haar vijfentwintig jaar niet heeft gezien. Maar nieuwsgierigheid wint het van haar twijfel. De afstotelijke, oude vrouw in het ziekenhuisbed, waarin Lena vaag haar grootmoeder herkent, grijpt haar arm vast wat een onaangename schok door haar lichaam geeft. Het laat een mysterieuze angst bij haar achter. Haar grootmoeder sterft zonder dat ze weet waarom ze naar haar heeft gevraagd. Haar man Dave helpt haar de akelige ontmoeting met haar grootmoeder te vergeten. Maar pas als hun dochtertje Madeliefje wordt geboren, verdwijnt haar grootmoeder uit haar systeem en is ze dol gelukkig met haar man en baby. Maar dan voelt ze haar grootmoeder weer dichterbij komen. Ze krijgt hersenschimmen waar ze met niemand over kan praten. Geen mens op aarde zal geloven wat zij denkt te zien. Zal het Lena lukken om de visioenen te overwinnen die haar leven en haar gezin bedreigen?

Waarom schreef Sander Hefting het boek ‘Handleiding kind ‘?

Toen ik net vader werd vroeg ik me geregeld af: ‘Kan het niet makkelijker?’ Waarom kan ik bijvoorbeeld niet ergens simpel terugvinden wat de beste aanpak is om mijn zoon rustig in slaap te laten vallen in de avond? Waarom zijn we daar maandenlang iedere avond zo veel tijd aan kwijt? Ik wilde mijn avonden terug. Een opvoedcoach gaf een simpel advies en in een week tijd was het opgelost. Onze zoon ging lekker slapen en we hadden de avonden weer voor onszelf (lees deze tip in het boek onder het hoofdstuk Problemen Oplossen). Ik was natuurlijk blij, maar ook vertwijfeld: ‘Waarom wisten we dit niet eerder?‘

Waarom moet je leren opvoeden met vallen en opstaan? Waarom zoeken de meeste ouders pas hulp als ze al een flink probleem hebben? Ik vind dat zonde. Met drie (bijna) volwassen kinderen heb ik me nu twintig jaar in opvoedingsvraagstukken kunnen verdiepen. Bij het maken van dit boek heb ik ze samengevat in 15 basisprincipes. Deze zijn toepasbaar op bijna iedere opvoedingskwestie (zie ‘Alles op een rij’).
Voor het boek ‘Handleiding Kind’ heb ik gekozen voor het wat ludieke format van een gebruiksaanwijzing, omdat ik van mening ben dat een serieuze boodschap het beste gelezen wordt met een glimlach. Natuurlijk is ieder kind uniek en geen technisch apparaat, maar dat wil niet zeggen dat er geen universele aanpak bestaat voor succesvol opvoeden.Kinderen moeten uiteindelijk zelf uitvinden wie ze zijn en wat ze willen. Maar als ouder leg je de basis via een sterke hechting, voorspelbaarheid, respect, vertrouwen en liefde. Toepasselijk vind ik daarom ook de spreuk: ‘Als kinderen klein zijn geef ze diepe wortels. Als ze groter geworden zijn, geef ze vleugels.’ 
Als we opvoeden ook maar een beetje makkelijker maken, is dat goed voor de volgende generatie kinderen

3 dec werelddag gehandicapten
In 1992 hebben de Verenigde Naties 3 december uitgeroepen als Internationale dag van mensen met een beperking. Doel van, International Day of people with disability‚ is de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te houden. Onderstaande organisaties hebben het belang van participatie en gelijke kansen voor mensen met een beperking goed begrepen.

Ieder(in) wil een écht inclusieve samenleving waarin mensen met een handicap of chronische ziekte alle kansen krijgen om volwaardig mee te doen. We maken ons sterk voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en niemand wordt uitgesloten. Hiervoor moet de huidige maatschappij zich veel meer instellen op mensen met een beperking of chronische ziekte. Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten kunnen rekenen op zorg en ondersteuning op maat. En ze moeten net als iedereen vrij kunnen kiezen hoe ze willen wonen, leren, werken, reizen en recreëren.
Onze auteur Wendy Legierse heeft een boekje gepubliceerd ‘Renske met Wielen‘.
Het acht jarige meisje Renske komt in een rolstoel terecht. Renske is helemaal gewend aan het feit dat zij voortaan alles met en vanuit een rolstoel moet doen. Dat gaat haar super goed af. Ook haar vriendinnetje Lizzy, vriendje Tygo en hun klasgenootjes vinden het heel gewoon dat Renske in een rolstoel zit. Renske doet bijna alles mee; soms moet er wat aangepast worden of heeft ze wat hulp nodig. Maar ze hoort er helemaal bij.

Een fragment uit de droomrede van Koning Allesanders, Een geloofwaardig sprookje.
Titel van het hoofdstuk: De leunstoel in de Edelensalon. De ridders van het zwaard. De ridders van het woord.

“Geachte aanwezigen”, sprak de koning verder, “de koningin en ik willen er voor instaan te streven naar vrijheid van het burgerschap als ware Europeanen en gerechtigde inwoners van de wereld. Het is een edele taak het zwaard te ontrukken van de boomstam, als individu vrij te zijn van de familiestamboom met een ethisch individualisme wegens de gemeenschap. Het is een hoogwaardig streven het zwaard te ontrukken uit het blok marmer, als vrij denkend wezen bewust te zijn van de wederzijdse relatie van de materie en de geest. Ik besef dat we als ridders van het zwaard enkel met een gebroken zwaard zullen eindigen. Laten we er daarom met zijn allen naar streven de brokstukken van de maatschappij te hersmeden tot een nieuwe heelheid als strevers naar het ridderschap van het inzichtelijke woord.”

         De opbrengst van de boeken komt ten goede aan Kansarme kinderen in Nederland en Stichting Thiru Valagum Farm ten dienste van de gelijknamige ecologische familie- en zorgboerderij in India.

Leesopvoeding vergroot de leesvaardigheid

Een intensieve leesopvoeding is goed voor de leesvaardigheid. Middelbare scholieren die vaak zijn voorgelezen of vaak samen met hun ouders hebben (stil) gelezen, boeken betere leesprestaties. Ze scoren in PISA 25 punten hoger dan leeftijdsgenootjes die dat onregelmatig of helemaal niet deden, gelijk aan een half jaar leesonderwijs. Behalve boeken (voor)lezen helpt ook het vertellen van verhalen en het voeren van gesprekken over de dag, al zijn de effecten daarvan geringer (PISA in Focus, 2011).

Dezelfde bevindingen zijn gedaan bij basisscholieren. Ook zij zijn vaardiger in lezen als hun ouders hen voorlezen en verhaaltjes vertellen. Hoewel de leesvaardigheid van basisscholieren de laatste tien jaar is teruggelopen, geldt dit in mindere mate voor kinderen met een rijk leesklimaat thuis (Netten, 2014).

Ouders kunnen bij het leren lezen ook een positieve rol vervullen. Ze doen dat door hun kind voor te lezen, naar de leeskunsten van hun kind te luisteren, of samen met hun kind hardop te lezen. Het meest effectief zijn ze als ze hun kind specifieke leesvaardigheden aanleren, zoals het alfabet of het beheersen van nieuwe woorden. Zowel lezers met een normale ontwikkeling als achterstandsleerlingen hebben hierbij baat voor hun leesvaardigheid; de winst is nagenoeg gelijk voor kinderen uit alle sociale milieus (Sénéchal, 2006).

Origineel artikel www.lezen.nl

Het effect van Corona lockdowns op leesprestaties

De lockdowns hebben geleid tot omvangrijke leerverliezen. Deze staan voor leesvaardigheid bij basisscholieren gelijk aan zeven weken onderwijs, terwijl ze bij middelbare scholieren oplopen tot een half jaar.
De lockdowns hebben geleid tot omvangrijke leerverliezen. Deze staan voor leesvaardigheid bij basisscholieren gelijk aan zeven weken onderwijs, terwijl ze bij middelbare scholieren oplopen tot een half jaar.
Basis- en middelbare scholen in Nederland zijn in het voorjaar van 2020 en de winter van 2020-21 niet tot beperkt geopend geweest. De schoolsluitingen waren onderdeel van de landelijke lockdowns, door de Rijksoverheid ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kinderen hebben in deze periodes les gekregen vanuit huis via het beeldscherm en een internetverbinding. De schoolsluitingen en het online thuisonderwijs hebben in het basisonderwijs langer geduurd dan in het voortgezet onderwijs: dertien weken volledig en vier weken gedeeltelijk tegenover negentien weken volledig en negentien weken gedeeltelijk (Rijksoverheid, 2021). Lees meer

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *