Kinderboeken schrijven vraagt techniek en kennis

0 Comments

Een kinderboek schrijven en illustreren vraagt technisch- en creatief schrijven.
Ben je van plan een kinderboek te schrijven of ben je gewoon nieuwsgierig naar waar een goed kinderboek aan moet voldoen, lees dan verder.
Bedenk als schrijver van kinderboeken  welk genre het beste bij je past en welke doelgroep je wilt bereiken.
Zorg dat je geen andere schrijvers kopieert maar blijf dicht bij jezelf.
Schrijven leer je voornamelijk door te doen. Lees ook andere kinderboek en maak je de basisvaardigheden van schrijven eigen. Hiermee wordt spelling en grammatica (grammaticaal correcte zinnen schrijven) bedoeld. Technisch lezen, spelling en grammatica zijn van belang voor de ontwikkeling van lees- en schrijfvaardigheid.
Dit is voor zowel de schrijver als de lezer van belang. Dus twee vliegen in een klap.
Zet dus gelijk een goede stap in je manuscript.
Laat je verhaal altijd door verschillende personen/schrijvers lezen om een goede mening te vormen voor de input van je verhaal.
Een prenten-/kinderboek moet altijd, zelfs voor de allerkleinste lezers, een spannende verhaal zijn, nieuwsgierigheid opwekken. Wanner het verhaal er eenmaal is, gaat het om de formulering: schrijf spannend en prikkelend, maar ook begrijpelijk en goed voor te lezen. Het is dan ook altijd zo wat beschrijf je en wat laat je aan de illustratie over? Werk samen met je illustrator om een keuze te maken wat je wilt beschrijven of wat je aan de verbeelding overlaat.
Zorg dat de hoofdpersonen goed uitgewerkt worden. Teveel personages of ingewikkelde gebeurtenissen kunnen verwarrend zijn
Door de zintuiglijke waarnemingen (horen, zien en voelen) uit te werken en zorgen voor een spannend gebeurtenis maakt dat de (voor)lezer wil blijven lezen tot het eind van het verhaal.

Renata Dekker

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *